Fra starten af 2019 er det lovligt at bevæge sig rundt i Danmark på motoriserede løbehjul og skateboards. Det har et bredt flertal i Folketinget vedtaget. Eller de har rettere sagt indført en forsøgsordning på de danske cykelstier.

Men hvad siger loven egentlig? Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned i forhold til både elektriske løbehjul, scootere, segways og skateboards.

Herunder kan du få det forkromede overblik over lovgivningen om el løbehjul med motor. Vi har samlet det hele til dig, så du ikke behøver at søge i alle internettets kroge efter svar – det var så lidt 

Hvad går forsøgsordningen med motoriserede løbehjul ud på?

Lad os først og fremmest starte med at slå fast, hvad den her forsøgsordning går ud på.

Kort og godt betyder det, at du fra januar i år (2019) har kunnet fræse rundt på dit motoriserede løbehjul, segway eller skateboard – helt lovligt.


Faktra om forsøgsordningen:
 

 • Al kørsel med motoriserede løbehjul skal foregå på cykelstien (så ingen smutveje i rundkørslen).
 • De samme krav vedrørende lygter og reflekser, der gælder for cykler, gælder også for el løbehjul – eneste forskel er, at lygterne på løbehjul altid skal være tændt. Også selvom solen står midt på himlen.
 • Ifølge forsøgsordningen må el løbehjul, segways og så videre højest kunne køre 20 km/t (ved egen kraft).
 • Det er ikke et krav, at du skal have kørekort for at køre på el løbehjul – men du skal være fyldt 15 år, hvis du vil bruge det som transportmiddel. Ingen regler uden undtagelser: Er du ledsaget af en myndig person, må du gerne køre på motoriseret løbehjul og skateboard, før du fylder 15 år.
   

Herunder har vi samlet de regler, der gælder helt specifikt for el løbehjul:

 • Et elektrisk løbehjul må ikke kunne køre mere end 20 km/t med egen motorkraft. Elektriske løbehjul, der kører hurtigere end det, er ikke lovlige i trafikken.
 • Løbehjulet må ikke have noget sæde.
 • Løbehjulet skal være CE-mærket (CE-mærket betyder, at produktet er godkendt efter gældende EU-direktiver).
 • Løbehjulet må ikke veje mere end 25 kg, højst være 2 meter langt og 70 centimeter bredt.
 • Løbehjulet skal bagpå have monteret en rød refleks, foran en hvid refleks og gule eller hvide reflekser på hver side – og det skal være godkendte reflekser, der lever op til samme krav som reflekser på cykler.
 • Der skal køres med lys døgnet rundt – så der skal altid være hvid lygte foran og rød lygte bagpå. De skal sidde fast på løbehjulet og kunne ses på mindst 300 meters afstand.
 • Cykelreglerne skal altid overholdes, og har du muligheden for det, skal du altid køre på cykelstien.
 • For at køre på el løbehjul i trafikken skal du være fyldt 15 år. Er du under 15 år, skal du være i følge med en voksen – ellers foregår kørslen på legepladser og opholdsområder.
 • Promillegrænsen er den samme som i bil og på cykel – 0,5.

 

REGLER FOR SKATEBOARD

Det er ikke kun reglerne for el løbehjul, der kan være svære at finde rundt i. Det samme gælder for segway lovgivningen og el skateboard reglerne. 

Her får du det fulde overblik:

 • Segboards, uniwheels, segways og elektriske skateboards må max kunne køre 20 km/t ved egen motorkraft.
 • Segboards og elektriske skateboards skal være CE-mærket (CE-mærket betyder, at produktet er godkendt efter gældende EU-direktiver).
 • Skateboardet må ikke veje mere end 25 kg, højst være 2 meter langt og 70 centimeter bredt.
 • Løbehjulet skal bag på have monteret en rød refleks, foran en hvid refleks og gule eller hvide reflekser på hver side – og det skal være godkendte reflekser, der lever op til samme krav som reflekser på cykler.
 • Der skal køres med lys døgnet rundt – så der skal altid være hvid lygte foran og rød lygte bagpå. De skal sidde fast på el skateboardet og kunne ses på mindst 300 meters afstand.
 • Cykelreglerne skal altid overholdes, og har du muligheden for det, skal du altid køre på cykelstien.
 • Er du uden for byzonen, må du kun køre på strækninger, hvor der er cykelsti – og hvor fartgrænsen er på max 50 km/t. Så du må ikke køre på landevej, hvor der ikke er cykelsti.
 • For at køre på el skateboard i trafikken skal du være fyldt 15 år. Er du under 15 år, skal du være i følge med en voksen – ellers foregår kørslen på legepladser og opholdsområder.
 • Promillegrænsen er den samme som i bil og på cykel – 0,5.

 

Styr på forsikringen?

Det er en god ide lige at forsikre sig, at forsikringen er i orden. Så tjek lige op på, om dit forsikringsselskab dækker, hvis der skulle ske et uheld med elektriske løbehjul, segways eller el skateboards.

Der er forskel fra selskab til selskab, så vær lige opmærksom på, om du skal tegne en tillægsforsikring, eller om du er fuldt dækket.

Og så kan det godt være, at du tænker: “Der sker jo ikke noget uheld” eller “Det sker ikke for mig” – men sådan siger vi jo alle, og er uheldet ude, kan du ende i en rigtig ærgerlig situation.

 

El-løbehjul i resten af verden

Det er ingen nyhed, at Danmark som regel er lidt bagefter, når det kommer til at følge trends og tendenser, og el løbehjul er selvfølgelig ikke nogen undtagelse.

Først i starten af 2019 er det blevet lovligt at køre på el-løbehjul i trafikken, men i mange andre europæiske storbyer, for slet ikke at nævne USA, har det længe været muligt at leje el løbehjul som et alternativt transportmiddel. Her har det været en vildt populær løsning, og vi mener, at det er på tide, at det også kommer til lille Danmark.

I USA har el løbehjul været tilgængelige siden 2017, og på den korte tid er der blevet kørt over 10 millioner ture fordelt over de 100 byer, hvor du kan leje dem. I USA har firmaerne Bird og Lime næsten monopol på markedet, og det fungerer på samme måde som i Danmark: Via en app.

I Danmark foregår det på nogenlunde samme måde, men her er det svenske VOI, der står for udlejning af løbehjul.

Det kan selvfølgelig være værd at prøve at leje et el-løbehjul – bare lige for at mærke, om det er noget for dig. Men der er selvfølgelig visse begrænsninger, som du kan undgå ved selv at investere i et. Og så behøver det faktisk heller ikke at vælte økonomien at investere i et solidt, kvalitetsdygtigt elektrisk løbehjul.

 

TOURGEAR markedsfører varemærket GORUNNER

I Gorunner serien, som er i hastig udvikling og vækst finder du godkendte elektriske løbehjul og tilbehør.

LINK TIL PRODUKTER